23.01.2015.

USKLAĐIVANJE CIJENE KARATA GPP-A SA SOCIJALNIM STATUSOM GRAĐANA

Provedbom svekolikih mjera štednje, Uprava GPP-a sustavno radi na konsolidaciji tvrtke, a socijalno razrađenijim cjenikom usluga koji će biti u primjeni od 1. veljače, nastoji smislenije uravnotežiti izdatke za prijevoz s materijalnim primanjima i društvenim statusom građana.  

Povremenim korisnicima usluga GPP-a, cijena pojedinačne vožnje putem vrijednosne kartice ostaje nepromijenjena: 8 kuna za I. i 9 za II. zonu. Karta u vozilu ubuduće će stajati 11 kuna u I. i 13 u II. zoni. Vrijeme vožnje s presjedanjem u oba smjera povećano je s 45 na 60 minuta, a ovu pogodnost uz putnike koji su kupili kartu u vozilu, odsad će moći koristiti i oni s vrijednosnim karticama. Spomenute korekcije stimuliraju korištenje vrijednosnih kartica, poboljšavaju kakvoću usluge, jamče brže i sigurnije prometovanje. Najveća novost je uvođenje dnevne karte po jedinstvenoj cijeni od 35 kuna za obje zone te Livanu, Čepin, Antunovac, Ivanovac i Bijelo Brdo.

Usklađivanjem cijena mjesečnih kartica sa socijalnim statusom građana, otklanja se najveći dio opravdanih prigovora putnika i osigurava pravedniji pristup najosjetljivijim skupinama. Najčešći prigovori u proteklom razdoblju odnosili su se na nejednak pristup nezaposlenima te na povlaštene kartice umirovljenicima s mirovinama znatno većim od radničkih plaća. Ukidanjem cenzusa za nezaposlene i ujednačavanjem prava na povlašten prijevoz unutar ove kategorije građana po cijeni od 70 kuna za I. i 80 za II. zonu – osigurava se najjeftiniji prijevoz nezaposlenih u odnosu na druge velike hrvatske gradove. Ujedno se uvodi jedinstveni umirovljenički cenzus - neovisno o godinama starosti. Umirovljenici s mirovinama većim od tri tisuće kuna, mjesečnu karticu će plaćati 140 kuna za I. i 150 za II. zonu. Oni s mirovinama većim od dvije do najviše tri tisuće kuna, izdvajat će 80 za I. i 90 kuna za II. zonu. Treba ipak napomenuti, da u strukturi putnika čak 75% umirovljenika, koristi najveće pogodnosti. To su oni s mirovinama većim od tisuću do najviše dvije tisuće kuna koje će mjesečna kartica stajati 50 za I. i 60 kuna za II. zonu te oni s mirovinama do tisuću kuna koji će i ubuduće imati besplatan prijevoz.  

U društveno osjetljivoj i gospodarski teškoj situaciji, korekcija cijena mjesečnih kartica usmjerila se na dokidanje zatečenih nelogičnosti i socijalno pravedniji sustav koji će u najmanjoj mogućoj mjeri osjetiti sami građani. Cijenu radničke mjesečne kartice u iznosu od 275 kuna za I. i 300 za II. zonu – snosit će poslodavci jer oni najčešće i osiguravaju izdatke za prijevoz zaposlenika. Kupnjom godišnje kartice putnici će dobiti dva besplatna mjeseca, a poslodavci mogućnost obročne otplate uz zadržavanje spomenutog popusta. Ova korigirana cijena radničke mjesečne kartice i dalje je najniža u usporedbi s velikim hrvatskim gradovima.   

Cijena učeničke mjesečne kartice za I. zonu ostaje 55, a u II. zoni iznosi 100 kuna. Budući da država sufinancira 80% troškova prijevoza učenika iz II. zone, roditelji će mjesečnu karticu nadoplaćivati sa svega 20 kuna. Povlaštena cijena studentske mjesečne kartice iznosi 120 kuna u I. i 130 u II. zoni - uz sufinanciranje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta – stvarni studentski izdatak bit će 84 kune u I. i 91 u II. zoni.    

Uklanjanjem zatečenih nelogičnosti, pravednijom razdiobom tereta socijalne krize te sustavnim mjerama štednje, Uprava GPP-a nastoji osigurati više različitih pogodnosti i u cjelini kvalitetniju uslugu. Gradska uprava pokrivanjem dijela materijalnih troškova GPP-a, osigurava da po različitim osnovama Osječani zadrže najniže cijene prijevoza u državi.